Mobbing er et komplisert samfunnsproblem, som til nå stort sett bare har sortert under kunnskapsdepartementet. Mobbing handler om mer enn kunnskap hos de som arbeider i skolen. Mobbing kan inntreffe både tidlig og sent i et menneskes liv. I tillegg omfattes hele familien av situasjonen, både mens mobbing pågår og i tiden som følger. Ja, senskader er vanlige og berører hele familier på en måte som gjør at livet endres for dem alle. Selv om det er barna som er ekstra sårbare overfor mobbing - og utgjør OdinStiftelsens fokusområde, er det viktig også å inkludere de ca. 100.000 arbeidstakerne som årlig rammes av det samme problemet. At det er et større problem enn bare i skolen, gjør det desto viktigere for regjeringen å satse tverrfaglig og flerdepartementlig fremover.
Helsedepartementet kan med fordel bistå i forhold til opplysning om mobbing.
Justisdepartementet kan se på dagens regelverk i forhold til mobbesaker.
Kommunal- og moderniseringsdepartementet kan gis en tyngre rolle i enkeltvedtakssaker.
Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet kan bistå med vern og oppfølging av familier i mobbesaker. At alle i familier omfattes i mobbesaker, er det lite fokus på i dag, så også senskader.
Arbeids- og sosialdepartementet kan bistå med tiltak og ordninger tilpasset kunders eventuelle senskader og behandlingsbehov i langt større grad enn skjer i dag.
Finansdepartementet...
Det er imidlertid ikke til å komme bort fra at kunnskapsdepartementetkan bidra i enda større grad enn gjøres i dag. OdinStiftelsen er av det inntrykk at det er på skoleledernivået endringer må skje først, for derigjennom å forplante seg videre til personalet. En skoleeier som følger opp saker direkte, vil kunne hjelpe og avhjelpe skoleledere. I tillegg vil det sikre den enkelte elev på en mye bedre måte. Dersom et nasjonalt ressurssenter blir opprettet, vil dette også kunne drive holdningsskapende endringer ved opplæring og til det å gripe tak i situasjoner for dagens skoleledere.
I arbeidet med mobbeproblematikken, er OdinStiftelsen forundret over hvor like erfaringene og historiene er, så også når det gjelder håndteringen av sakene. Fortsatt løses de fleste tilfeller som konflikter, tross forskning som fraråder det samme. Likeledes viser behandlingsrutiner seg mangelfulle og sviktende for mange barn. Dette skulle tilsi at tiden nå er moden for å ta noen grep i antimobbearbeidet.
OdinStiftelsen vil jobbe for at det blir en nasjonal vilje til å tenke helhetlig omkring antimobbearbeid, slik flere departementer kan jobbe sammen og målrettet fremover. Det vil barna være tjent med, så også samfunnet. Imidlertid trengs en regjering med vilje og kraft til å stå i front og være tydelige i sine instrukser til departementene. De tusentalls henvendelser OdinStiftelsen har mottatt i sin ennå så korte levetid, tilsier at behovet er der og mange ønsker å bidra. Det er derfor vårt håp at det også nasjonalt vil vise seg vilje og kraft bak utstakingen av en ny – og bedre - kurs.