KRENKELSER ER ERTING

Du merker det når noen gjør noe mot deg med vilje. Det virker negativt, urettferdig eller agressivt. Hvis du også opplever at du ikke klarer å forsvare deg, fordi andre virker sterkere enn deg, da kaller man det erting eller å bli krenket. Det er ikke greit, og du burde si ifra til en voksen med en gang slik at hendelsen ikke gjentar seg. 

Det fins ulike typer krenkelser:

  • Å bli lugget, dyttet, slått, sparket, få ting ødelagt med vilje, bli fulgt etter hjem, bli stengt inne osv.
  • Å få stygge blikk, bli utestengt fra de andre, bli kalt stygge ting, at det lages usanne rykter om deg, å bli truet, å bli plaget på mobilen osv.
  • At det skrives noe stygt om eller til deg, for eksempel, på lapper, vegger, bussen, Internett, i meldinger osv. 

MOBBING ER GJENTATTE KRENKELSER

Om du opplever å bli krenket eller ertet mer enn bare én gang, kaller vi det mobbing. Også her må andre med vilje gjøre dagen din kjipt eller utrygg, og den/de andre oppleves "sterkere" enn deg sånn at det blir vanskelig eller umulig å forsvare seg. Dette er heller ikke greit skal skje og du burde si ifra til voksne, både der det skjer og hjemme. Når du har gjort det, skal du oppleve at de voksne følger bedre med, at de lytter til hvordan du har det og at det sørges for at du blir ivaretatt best mulig.  

Læringssenteret.no har forsket på hvem som blir mobbet. De har funnet ut at det ikke er noen spesiell grunn til at akkurat du blir valgt ut til å skulle bli mobbet. Det er heller ingen spesielle grunner til at noen skal velge å krenke eller mobbe andre. 

Mobbing er ulovlig

Når mobbing skjer, sier loven at vi må si ifra og gjøre noe med det. Det betyr at du må si fra til en voksen, at foreldre må si fra til skolen, en lærer må si fra til rektor osv. På skolen er det rektor som skal ta tak i mobbingen. Mobbing er ulovlig.

VET DU OM NOEN SOM BLIR MOBBET? SI IFRA!

Ingen fortjener å bli mobbet. At det er én person som opplever mobbing, er én for mye. Ikke se på at noen blir krenket eller mobbet. Om du sier stopp, vil de andre som ser på syns du er tøff og støtte deg, kanskje ikke første gang, men etterhvert. Si også ifra til en voksen så snart du kan. Mobbing er de voksnes problem å finne ut av.

   

  • Quiz: Hva vet du om mobbing?
Totalsum:
    Til kassen
    lagt til handlevogn